0

Trening og tidlige graviditetssymptomer – trene når man er kvalm og «redd for alt»?
____________________________
I starten av et svangerskap får man høye nivåer av hormonet HCG, som skal sikre svangerskapets fremtreden. I tillegg blir kroppens blod opptatt på viktige(re) steder i kroppen, og dermed får man lavere blodvolum i resten av kroppen.
Disse to faktorene gjør at man kan bli kvalm, svimmel og uvel.
Kroppen tilpasser seg ila noen uker med å øke blodplasma og røde blodlegemer. Trening, og da spesielt kondisjonstrening, har samme effekt på kroppen, dvs øker blodplasma og røde blodlegemer.
Godt trente damer har 10-15% høyere blodvolum og hjerteminuttvolum ca 30-50% større enn utrente damer, som igjen gjør at hjertefrekvensen blir lavere og hjertet får lavere belastning av de akutte endringene.
Det er noe som kan hjelpe mot kvalme/uvelhet. Tretthet er også et symptom som trente damer rapporterer mindre om enn utrente damer. Fysisk aktive, gravide kvinner kjenner seg mer energifull og mindre urolige enn utrente kvinner. Begynner man å trene tidlig i svangerskapet kan man få disse effektene, selv om det tar noen uker før endringene merkes på kroppen.

Som det meste annet her i livet, vil det å trene og belaste kroppen, være positivt for oss. Ved risikosvangerskap bør man dog være mer forsiktig, og ha kontakt med fagperson innen helse (jordmor, lege) og gjerne i samarbeid med en trener som kan dette. Det er stor forskjell på stillesittende og maks-effort high impact trening.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: