0

Trening i (et «risikofritt») svangerskap er bra for både mamma & baby! Ved anstrengende (60-80% av vo2max) trening 3 dager i uken i 22 min/økt de første 20 ukene i svangerskapet, kan morkaken vokse +33%. En stor og velfungerende morkake gir babyen masse næringsstoffer (og oksygen). Dermed vokser babyen også litt mer i starten (men fortsatt innenfor normal). Ca 9 av 10 gravide kvinner kan trene, og anbefalingene er ganske like som til ikke-gravide kvinner. 30 min aktivitet om dagen, eller samle det opp til litt mer anstrengende økter. Damer som trener med medium + intensitet underveis i graviditeten, får oftere babyer med litt +fødselsvekt. Trener man derimot med høyere intensitet (mot svært anstrengende, opp mot 90% av makspuls), viser seg å få bittelitt lettere babyer, altså friske sunne babyer med noe lavere fettprosent. Alt innenfor normal.

Forskning viste også at dersom man trener jevnlig og intensivt frem til uke 20, men deretter _slutter_ å trene, kan babyen bli litt tyngre.

ALTSÅ vil det si at ja, oksygen/næring til fosteret vil påvirkes – i positiv forstand. Man burde derimot være vandt med treningsformen man driver med og ikke starte for hardt ut på nye ting, ettersom man da ikke helt vet hvordan kroppen vil respondere. Er du vandt med å bli sliten, vil kroppen håndtere det fint. Er du helt ny, burde treningen trappes gradvis opp.

Har man risiko (man vet stort sett om man har det), skal man være mer forsiktig med intensitet, og ha kontakt med en fagperson.

Vi alle har forskjellige utgangspunkt – det som funker for meg (som er vandt med min type trening OG ukomplisert svangerskap) funker nok ikke for en nybegynner og trenger ikke være et mål i svangerskapet for nybegynnere heller.

More to come 🙂

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: